Maj måned


Nå ja, det glemte jeg egentlig at følge op på: Maj måned fik i år lige præcis den længde, maj måneder skal have…

Fra ca. medio maj var jeg hver aften forbi mit krydsfelt for at se til DONGs lille PacketFront CPE og checke, om der var kommet lys i uplink-lampen. Det var der ikke, men det blev til et helt hyggeligt lille aften-ritual. Og så en morgen, hvor jeg skulle hente noget værktøj på værkstedet, kiggede jeg på CPS’en… og så var der sgu' lys på.

DONGs netværk er et ‘åbent net’, hvor man kan vælge mellem tjenester fra forskellige udbydere, bl.a. Dansk Bredbånd og FastTV (der i Danmark i praksis er A+), der begge tilbyder triple-play (Internet, IPTV og VoIP).

Jeg tilmeldte mig med det samme en triple-play løsning hos Dansk Bredbånd, og Internet-tjenesten virker umiddelbart efter at man har selv-provisioneret via DONGs fine portal. For IPTV skal man vente på en set-top-box via Post Gaaab Danmark, og for VoIP sender de tilsvarende en ATA, som man skal vente på.

Der er nogle tekniske ting ved infrastrukturen, der er lidt irriterende og forstyrrende (som fx at DONG bruger RFC1918-adresser i deres net og en DHCP-server, der ikke er konfigureret helt i overensstemmelse med RFC2131), men ikke noget, der ødelægger det samlede billede.

Og HoldDaOp det er en fornøjelse at have fået en anstændig Internet-forbindelse! At den er symmetrisk giver en stor fordel, når man arbejder remote (med almindelige kontor-applikationer gemmer man næsten lige så meget som man henter), og upload-hastigheden på 25 Mbps gør fx remote backup af familiens multi-gigabyte data- og billedarkiv til en reel mulighed. Det skader naturligvis heller ikke, at latency er meget lav – Jeg har mindre end 5 ms latency til stort set alle danske lokationer – men nu er jeg ikke jo gamer, så det er ikke noget, jeg har gået vildt op i. Dansk Bredbånd har et godt net og er godt forbundet til omverden.

Efter nogle dage ankom set-top-boxen, og jeg kunne på tv’et skifte signal mellem YouSee (tidligere TDC KabelTV) og Dansk Bredbånd. (Jeg ville kalde det ‘blindtest’, men…) Kvaliteten på Dansk Bredbånds kanaler er tydeligt bedre end YouSee, ligesom stabiliteten indtil videre har været bedre, og de har sådan ca. de kanaler, jeg har brug for, uden at jeg behøver vælge en Viasat-pakke. Det er dog irriterende, at de bruger Nortels (tidligere Kreatel) ikke-særlig-fantastiske set-top-box, og at de ikke har HD .

Dansk Bredbånds video-on-demand platform er der så fornærmende få og ringe film på, at det faktisk er værre end ingenting, så Blockbuster slipper vi desværre ikke for endnu.

Telefonien har jeg ikke haft meget at bruge til endnu, bl.a. fordi TDC er ret længe om at slippe ens nummer, når man porterer væk fra dem, men også fordi jeg simpelthen ikke bruger fastnet ret meget. Det jeg har set (hørt!), har dog virket ok med en fornuftig kvalitet og stabilitet, men det er irriterende og gammeldags, at man skal have en analog telefon på et IP-baseret netværk, og det er ærgerligt, at der ikke er en telefonsvarer i nettet. Ved lejlighed vil jeg se, om jeg kan få en rigtig IP-telefon til at virke med deres SIP-setup i stedet for ATA’en fra Tilgin (tidligere i3), så jeg i det mindste slipper for den analog/digital konvertering.

Og de gamle linier? Tja, Fullrates ADSL-forbindelsen er skruet ned til 2M/512K, og vil i fremtiden kun blive brugt som backup-forbindelse. TDC ISDN-forbindelsen er opsagt og forbindelsen til YouSee kabel-tv ligeså.

Kort sagt: Ja, det er en god Internet-forbindelse. De andre tjenester har mindst samme kvalitet som de gamle, analoge, men det er ærgerligt, at de ikke sætter baren noget højere og leverer produkter, der er meget bedre end de analoge. Teknologien findes jo, og ja, jeg ville gerne betale for det, hvis det kunne leveres.

-A