Konkurrenterne


Før jeg fik BMW’en brugte jeg en del tid på at se på andre muligheder. Af hensyn til min familie, der siden mine to Audi A3’er vokset til fire personer, og nok lidt fordi jeg havde vænnet mig til pladsen i 406’eren, havde jeg besluttet mig for en station car, og jeg har prøvet en del forskelligt.

Mazda 6 kører fint og har en del udstyr, men 2.0 benzin-motoren er små-sløv, diesel findes (fandtes?) ikke, og der var en helt ny model på vej. Desuden var den sådan lidt … gaaab.

Volvo V50 er en fin bil, der kører godt og har et dejligt højt kvalitetsniveau, men den bærer præg af, den er bygget på en lille platform (Ford Focus), så der er ikke meget plads i den og prisen er for tæt på de tyske konkurrenter til, at den bliver rigtig interessant.

Alfa 159 er en rigtig nydelig bil, men overraskede mig ved at være kedelig at køre (synd, fordi 156 kørte rigtig godt) og kvalitetsfølelsen er slet ikke på niveau med prisen, ligesom der er overraskende lidt plads i den, både på bagsædet og (især) i bagagerummet. Jeg ved heller ikke, hvad de har gjort ved deres fine Twinspark-motor, men den nuværende benziner er i hvert fald ikke særlig interessant, og virkede decideret sløv. (V6’eren har jeg prøvet før, og det er en rigtig dejlig motor, men den er også dyr). Jeg prøvede den ikke i diesel og har siden hørt, at det *skal* man prøve.

Audi A3 er alt, alt for dyr i forhold til størrelse og udstyr, og ligesom med Volvo’en er den udfordret på pladsen. Udstyret var rimelig spartansk og et absolut must som automatisk klima kostede ca. en halv rumraket som ekstraudstyr. Til gengæld fås den med det fantastiske DSG-gear.

Audi A4 (tidligere model) var i sit modelefterår, så der var rimelig fornuftige priser, men jeg var ikke vild med dens køreegenskaber (temmelig kraftig understyring med mindre man vælger den med Quattro, der er meget dyrt), og den larmende diesel-motor fra VW trak også ned. De 2-liters benzin-turboer er meget, meget fine motorer, men de er også dyre og ikke særlig økonomiske.

VW Passat er ofte rost og har vundet utallige tests, men den virker kønsløs på mig. Den kører fint og har masser af plads, og VWs støjende TDI-motorer trækker trods alt ikke *så* meget ned… Jeg kan ikke rigtig sætte fingeren på det, men … gaaab.

Ford Mondeo (ny model) har masser af plads og kører også udmærket (omend til den komfortable side), men den larmer en del (primært rum- og vindstøj, men nogle ordentlige dæk kunne sikkert også være en fordel) og kvalitetsfølelsen er et par niveauer under alle de ovennævnte. Jeg prøvede den i 2.0 benzin, der virker noget brystsvag til den store bil, men det er måske bedre med 2.0 diesel, og ellers fås den vist også fås med Volvos fine 5-benede motor.

Toyota Avensis? Hvis skulle være så uheldig at dø i en bil, skal det da ikke være af kedsomhed!

Opel Vectra? Gaaab.

Peugeot 407? Nej tak! 406’eren var en stor udfordring for min tålmodighed (gik i stykker hele tiden) og kørte meget ‘fransk’ (blød undervogn, grænsende til slasket), så en bil fra PSA var aldrig på listen. Desuden synes jeg, 407 er decideret grim.

Og nu er der sikkert nogen, der vil sige, at der heller ikke er særlig meget plads i en BMW 330, at både bil og udstyr er afskyeligt dyrt, at det er en gammel model, og at R6 diesel ikke er nær så karismatisk som R6 benzin… og det er sådan set rigtig nok. Men den kører godt, og den har en fantastisk motor. Og hvad hjælper rationelle argumenter i det hele taget i forhold til kærlighed?

-A