USA-tur


Dag 0: Arrival

LAX :-) Uneventful flight. Immigrations and customs, slow as always. Rental car pickup, expectedly more expensive than pre-booked. Hotel check-in, swift and courteous. Very, very, very tired boy.

Dag 1: Los Angeles

Dagen gik med Long Beach, Queen Mary, Venice Beach, St. Monica Pier, Hollywood. Skønt.

GPS-track: http://connect.garmin.com/activity/28322003
Vejret: 20-25 grader og sol fra en skyfri (men diset) himmel. Vi skal have fat i noget solcreme.

Dag 2: Disneyland Resort

Disneyland Resort viste sig at være to forlystelsesparker i én. Sjovt var det, men ikke decideret gratis.

GPS-track: http://connect.garmin.com/activity/28412766
Vejret: 20-25 grader og sol fra en skyfri himmel. Faktor 30 anskaffet og helt nødvendig.

Dag 3: Route 101, Highway 1 (Stillehavet), Hearst Castle

Stillehavet og Highway 1 er bare bjergtagende. At sidde der og kigge på de kæmpe bølger, der slår ind mod klipperne, er helt og aldeles ubetaleligt. Køreturen er ligeledes fantastisk smuk.

Hearst Castle er tilsyneladende bygget af en kulturløs amerikaner, der troede, han kunne købe sig til god stil. Det kunne han ikke.

GPS-track: http://connect.garmin.com/activity/28500925
Vejret: 10-15 gr, skyfrit til halvskyet

Dag 4: Monterey Bay Aquarium, Gilroy Premium Outlets

Monterey Bay Aquarium er rigtig fint, og havde bl.a. en skøn udstilling med søheste og en lige så fin med gopler. Helt klart et besøg værd.

Gilroy Premium Outlets var ikke helt så billigt, som jeg huskede det, men vi fik da bl.a. 4 par Levi’s og en Levi’s shirt til 100$.

GPS-track: http://connect.garmin.com/activity/28755860
Vejret var lidt mere blandet i går, med fint vejr om formiddagen og regn om eftermiddagen.

Dag 5: San Francisco

I dag så vi Chinatown, Telegraph Hill/Coit Tower, Pier 39 inkl. søløver, Alcatraz.

San Francisco er på mange måder en skøn by, og det var en rigtig fin dag. Desværre sluttede Peter den af med at blive dårlig, så vi må nok lige tage den med ro i morgen.

Vejret: Smukt, men køligt (10-15 gr) 

Dag 6: San Francisco

Vi slappede af fra morgenstunden og tog mod Muir Woods, men vejret tog røven på os, og da vi havde passeret Golden Gate, begyndte det at regne. Vi vendte om, og jeg viste i stedet Peter højdepunktet i amerikansk kultur… et rigtigt ‘mall’. Vi tog til Westfield i SF Center og benyttede lejligheden til at se Clash of The Titans i 3D (og XD[1]).

GPS-track: http://connect.garmin.com/activity/28755855
Vejret: Fra morgenstunden koldt og gråt, sidenhen også regn

[1] “XD” skulle betyde ‘større lærred og bedre lyd’, og det var virkelig et stort lærred og god lyd. I praksis betyder det nok bare ‘vores bedste sal’.

Dag 7: Muir Woods

Muir Woods er et helt fantastisk sted. Udover at se de kolossale og gamle træer på den obligatoriske, anlagte og afskærmede sti, travede vi ad Ben Johnson Trail og Dipsea Trail (http://www.nps.gov/goga/planyourvisit/upload/map-muwo-2.pdf).

GPS-tracket siger, at vi stort set aldrig er over 100 km/t, og det er sandt. Man må ikke køre mere end 65 mph, selv på ‘freeway’, og hverken veje eller køretøjer er rigtig egnede til mere.

GPS-track: http://connect.garmin.com/activity/28874262
Vejr: Smukt med masser af sol, ca. 15 gr.

Dag 8: Rute 99 (Sacramento -> Bakersfield)

I dag endte med at blive en transportdag. Jeg detail-planlægger turen ‘just in time’, dvs. kun en dag eller to frem, og det er der meget sjov og frihed ved, men det har også nogle ulemper; således fx i går og i dag.

Grovplanen stod oprindelig på at køre gennem Yosemite National Park til Bishop, men det viste sig, at vejen (120) var helt lukket for vinteren. (Sierra Nevada-bjergene er temmelig høje, så bjergpassene kan være lukket helt frem til maj). Dårlig planlægning.

I går kørte vi derfor til Sacramento, hvor planen så var at se på vejr og veje og enten køre op til Carson City og derfra sydover til Bishop, eller at køre fra Sacramento til Bakersfield med et sving ind i Yosemite NP på vejen. Desværre lovede vejrudsigten for i dag 5-10” sne oppe i Sierra Nevada, og snekæder var påkrævet for de veje, jeg kunne finde oplysninger om. Ikke godt.

I stedet kørte vi direkte ad rute 99 til Bakersfield, og det er ikke verdens mest ophidsende vej. Man kan dog være heldig at passere nogle af deres enormt lange godstog med både 2, 3 eller 4 lokomotiver og et utal af vogne. Det er temmelig fascinerende.

Lidt uden for Bakersfield fandt jeg et udmærket og billigt hotel med både pool, spa og fitness at fordrive tiden i. I morgen bliver en meget lang dag gennem Death Valley.

GPS-track: http://connect.garmin.com/activity/28990106. Bemærk, at man på CA-99 faktisk på store stræk må køre 70 mph. Det er jo helt vildt.
Vejret (hvor vi var): Overskyet, 10-15 gr. Perfekt kørevejr, faktisk.

Dag 9: Bakersfield -> Death Valley -> Las Vegas

I dag stod den på Death Valley. Vi kørte fra Bakersfield i regnvejr ad 178 gennem den lave ende af Sierre Nevada forbi Isabella Lake. I højderne blev regnen til sne. Det er en meget smuk tur gennem bjergene.

Derefter nordpå ad 395, hvor det var blevet letskyet og tørvejr, men til gengæld voldsom vind ned fra bjergene i vest. Det lille køretøj hoppede faktisk rundt på vejen.

Og så østover gennem Death Valley ad 190, hvor vi både så dust devils og kom gennem sandstorm. Landskabet er meget vildt og meget smukt. Noget overraskende for mig er det faktisk relativt kuperet fra 395 og østover; vi var vist både i 4-5000 ft over havet og 200 ft under.

Endelig var det bare sydøstover gennem Pahrump til Vegas. Det stykke er kedeligt.

Udsigten fra hotellet er spektakulær her om aftenen, men derudover har jeg ikke meget pænt at sige om Las Vegas. Hold da kæft hvor er det bare en støjende by! Jeg føler mig decideret intimideret af alt det, der vil gøre opmærksom på sig selv hele tiden med larm, blink, hylen og støjen… Alt er til salg, døgnet rundt: Morgenmad, hypnose, tøj, teater, kvinder (eller mænd, hvis man har de lyster), pizza, trylleshow, øl, flere kvinder (på én gang, hvis man er til den slags), mere øl, circus, Cher, Barry Manilow, natklubber, flere kvinder (i flere farver), smykker, stand-up, vielser og flere kvinder (på dit hotel om max 20 min). Jeg har kun været her i nogle få timer og trænger allerede voldsomt til at komme ud i naturen igen!

GPS-track: http://connect.garmin.com/activity/29139397
Vejr: Regn, sne, stormende kuling, sandstorm, dust devils, blå himmel + masser af sol. Ret blandet, kan man sige.

Dag 10: Lake Mean NRA, Hoover Dam

Dagen stod på et besøg på Hoover Dam, som vi kørte til via Lake Mead National Recreation Area. Lake Mead var fint, men Hoover Dam var rigtig stort.

GPS-track: http://connect.garmin.com/activity/29243638
Vejret: Sol fra en blå himmel og ca. 20 gr

Dag 11: Grand Canyon

Vi var meget trætte af Las Vegas, men også efterhånden lidt slidt af at køre, så vi købte en helikoptertur til Grand Canyon (west rim, bliver det på den måde). Helikopterturen gik over Lake Mead og Hoover Dam, som vi så fra jorden i går, og videre til Grand Canyon, hvor vi havde en lille mellemlanding nede i bunden og så fløj op til kanten, hvor vi havde lejlighed til at stå på deres relativt nye Skywalk og kigge ned igen gennem glasgulvet. Afhentning og aflevering til hotellet var selvfølgelig i limo (“selvfølgelig”, for det er jo Las Vegas). Det var fanTAStisk….

Derefter bandede vi lidt af Las Vegas, besluttede os for, at vi ikke gad være der længere… og kørte til LA.

GPS-track: http://connect.garmin.com/activity/29321060 (Desværre har den ikke logget hele helikopterturen, men max-hastigheden kom da lidt op).
Vejr: Sol fra en klar himmel og 20-25 gr. Så varmt var det dog selvfølgelig ikke fra morgenstunden, og vi var temmelig tidligt oppe, så vi var ved Grand Canyon kl. 8 (så slipper man for at stå i kø).

Dag 12: Universal Studios

Universal Studios er en anderledes park end det meste andet, jeg har været i, fordi de har shows i stedet for (eller som alternativ til) mere almindelige forlystelser. Nå ja, og så er der selvfølgelig deres studio tour, der giver et indblik i, hvor og hvordan de laver nogle af tingene. De filmede i Wisteria Lane, da vi var på tur. Det er et super-sjovt sted at bruge en dag, men det er også temmelig-langt-fra-gratis, hvis man betaler deres afpresning (som Peter kaldte det), der går ud på, at man betaler ekstra for at stå mindre i kø.

Vejret: Sol fra en blå himmel og 25 gr. Vi burde have haft shorts på i dag, men heldigvis kan man blive kølet af (A.K.A “våd”) flere steder i parken.

Dag 13: Los Angeles

I dag har vi bare slappet af. Vi sov længe, kørte forbi et center og kiggede iPad (Peter er forelsket), kørte til Venice Beach og nød vejret et par timer, og så til hotellet her lige ved LAX, hvor vi har pakket og gjort klar til hjemrejse i morgen. Det har været en fantastisk tur, men det bliver nu også godt at se Danmark igen… og så kan kreditkortene også få lidt tid til at komme sig (Det ene *er* blevet spærret). 

GPS-track: http://connect.garmin.com/activity/29517633
Vejret: Sol fra en blå himmel og 20-25 gr.

-A