Niner Jet 9 RDO


Jeg har haft lejlighed til i en periode at køre en Niner Jet 9 RDO.

Cyklen er ‘hjemmesamlet’ (købt som ramme, forgaffel og dæmper) med en god blanding af X0, XX, R1, RP23. Vægten er 10,42 kg, som den står køreklar lige nu.

Siddestilling og generelle køreegenskaber er lidt mere marathon end min Cannondale Scalpel. Man sidder lænet ret langt fremover, med lavt styr og relativt flad siddestilling. Det passer mig udmærket, men nogle vil måske skulle vende styret til lidt ‘rise’.

På lange, hurtige stræk med godt flow er Nineren utroligt god: Den flader de små ujævnheder ud, er ekstremt stabil, og man får fornemmelsen af at køre på skinner og med kæmpe overskud.

På single-track savner jeg lidt agilitet, hvor Nineren simpelthen virker lidt tung at danse med. Hvis man trykker den ned og ind i svinget, kommer man såmænd hurtigt nok om hjørnerne, men det kræver lidt mere. Min egen Scalpel er mere væver og letstyrende, accellererer hurtigere og føles simpelthen nemmere på teknisk single-track.

Til gengæld har min Scalpel lidt mere tendens til at løfte forhjulet, når man klatrer, hvor Nineren bare holder hjulet i jorden.

Affjedringen bagpå er rigtig fin. Dæmperen er en Fox RP23, som jeg bare kunne sætte på ‘platform’ og så glemme. Især de mange små ujævnheder som fx. på græsstykker eller grusveje glattes fuldstændig ud og forsvinder, men også stykker med masser af rødder, håndterer den godt, uden at det føles dramatisk, selv når den går helt i bund. Der er ikke meget tendens til ‘chain bob’.

Forgaflen er RockShox XX, som jeg ikke er lige så imponeret over. Den virker hård og mærkelig ulineær i affjedring og dæmpning. Hvis man sætter bagenden til Åben, bliver den selvfølgelig blødere, men så føles kombinationen endnu mere mærkelig, så måske passer de to dæmpere bare ikke til hinanden på den ramme. Jeg ville nok skifte forgaflen til Fox 32 Float 29, hvis det var min cykel… Og hvis jeg havde råd.

Bremserne er Formula R1, der bare *er* bedre end de Avid X0, der er på min Scalpel. Det er bestemt ikke sådan, at Avid’erne ikke kan bremse, men tryk-til-bremsekraft er ikke lineært, som på R1, hvilket gør Avid noget sværere at dosere med en enkelt finger. Jeg får lyst til at skifte mine egne til R1, der er den bedste bremse, jeg har kørt med.

På gear-siden er Nineren sat op med SRAM X0 i 2x9 (der er billigere og holder bedre end 2x10), og det fungerer fint. Den er med twist-shifters, som jeg normalt foretrækker, men mine egne XX triggers er bare super-præcise, og jeg ville ikke bytte i dag. Kassetten bagpå var lidt speciel med 2 tænders spring fra gear til gear. Især i den lave ende betyder det jo reelt, at gearene ligger (procentuelt) tættere og tættere, og det syntes jeg føltes lidt underligt. Og der var ikke et decideret ‘panik-gear’ på kassetten, så jeg savnede lidt fornemmelsen af befrielse, når man skifter ned i 1. Sådan ville jeg nok ikke køre det, men det passer formentlig bedre til ryttere, der er stærkere end jeg.

Cyklen var monteret med Conti X-King foran, og det er et fint allround dæk, der selv på relativt lave knopper håndterer både grusstier, jord og mudder fint. Bagpå havde den et Maxxis Ardent, der groft sagt er ubrugeligt i en våd Hareskov. (Det var monteret ifm. Merida Marathon).

Alt i alt en rigtig fin cykel. Jeg ville dog (heldigvis!) ikke bytte med min Scalpel, der nok passer min kørestil bedre.

-A