Miley vs Sinéad (Porno eller Potens)


Rigtig mange har set Miley Cyrus' efter min mening ikke-særlig-smagfulde video til Wrecking Ball, hvor hun er mere eller mindre (eller faktisk helt) afklædt, og har et varmt forhold til både en forhammer og en nedrivningskugle.

Mange husker nok den dengang banebrydende og selv i dag ikoniske video til Sinéad O’Connors 1990-udgave af Prince-nummeret Nothing Compares 2 U, skrevet til hans side-projekt The Family engang midt i 80’erne. Jeg gør i hvert fald! Billederne af O’Connor, der vandrer rundt i lang, sort frakke i Parc de Saint-Cloud, husker man muligvis ikke, men hvad man stensikkert husker, er de lange scener, hvor der kun er hende, der synger close-up til kameraet. Til dig. 2 U.

Interessant er det, at Sinéads video fik en helt generation af drenge og unge mænd til at blive småforelskede i en ung, korthåret pige. Men hvor mange bliver forelskede i en ung, korthåret pige, der slikker en hammer eller gynger nøgen rundt på en nedrivningskugle? Lige så mange som dem, der bliver forelskede i pigerne, der optræder med billeder i dobbelt-opslag i blade med glittet papir. Altså ikke særlig mange, ville være mit gæt. Maximalt et kort øjebliks fascination og måske lidt Beavis and Butt-Head-fnisen.

Nogle vil vide, at Sinéad har sendt et åbent brev til Miley, med det basale indhold, at der er andre måder at være en ung kvindelig kunstner, end den vej Miley har valgt, og at hun burde se sig om efter nogle bedre rådgivere. Intentionen var helt givet god, men det faldt måske ikke så heldigt ud. Enkelte vil vide, at der har været flere brevvekslinger siden, og at underholdningsværdien har været hastigt faldende. Seriously, don’t even Google it.

Der findes i øvrigt også en ‘director’s cut'-udgave af Mileys video, der er lidt pudsigt navngivet, og sikkert primært er beregnet til at blive vist på tv før de sarte amerikanske børns sengetid. Den video er der langt færre, der har set.

Men den video så jeg, og jeg tænkte med det samme på Nothing Compares 2 U, der jo også har en ung, korthåret pige, der synger direkte til kameraet. Det måtte derfor komme, at en med for meget tid og et godt øre lavede en video med et mashup af netop de to. Det er ‘kun’ pop, men det er faktisk ikke så dårligt.

Det er tænkeligt, at Sinéad skulle have afholdt sig fra at skrive de breve. Men se videoerne, og sig mig, at Sinéad, der synger close-up til kameraet, ikke rør dig langt mere end Miley, der svinger nøgen rundt på en nedrivningskugle. Og sig mig, at O’Connor ikke har en pointe, når hun skriver til Miley, at der må være en anden vej.

Det kan du ikke, vel?

-A