The Jesus and Mary Chain play Darklands


Nå men, jeg har købt billetter til The Jesus and Mary Chain play Darklands i Den Grå Hal… og jeg får næsten tinnitus bare ved tanken.

De skotske brødre Jim og William Reid havde efter den meget støjende og anmelderroste debut Psychocandy droppet trommeslageren Bobby Gillespie, der senere startede Primal Scream, og bassisten Doug Hart, der senere primært blev kendt for at lave musikvideoer for pladeselskabet Creation (inkl. My Bloody Valentines Feed Me with Your Kiss). Besætningen lød nu blot på Jim og William med hver deres støjende guitar, plus en trommemaskine.

Man kunne derfor måske have troet, Darklands ville blive endnu mere guitar-støjende end Psychocandy, men sådan gik det ikke. Tvært imod, faktisk. Darklands er produceret af Bill Price, der tidligere havde lavet bl.a. Clash, Sex Pistols, og Guns ‘n’ Roses, men om det var ham eller Reid-brødrene, der valgte at droppe ‘støjmuren’ fra Psychocandy, er uvist.

I hvert fald har melodierne på Darklands fået markant mere fokus end støjen fra Psychocandy, mens teksterne på lange stræk kredser om de samme usunde parforhold.

I have ached for you
I have nothing left to give for you to take
I have no more empty heart or limbs to break
And the way you are sends the shivers to my head\

I bund og grund er det dog stadig popmusik, selvom der er lidt distortion og højt hår.

Darklands indeholder bl.a. Happy When It Rains, der senere var en inspiration for ligeledes skotske Shirley Manson i Garbages hit Only Happy When It Rains.

And we tried so hard
And we looked so good
And we lived our lives in black
But something about you felt like pain\

The Jesus and Mary Chain har (havde?) også ry for, at deres koncerter foregik med blikket primært rettet mod gulvet eller mod det uendelige univers. Om det skyldtes, de var ligeglade med deres publikum, at de var generte, eller at de bare var helt væk på heroin, får vi nok aldrig at vide, men de var i hvert fald ikke kendt for at være publikum-pleasers.

De har (havde?) også ry for at spille meget, meget højt og med masser af forvrængning og feedback, men nu får vi se, om ikke mine koncert-ørepropper kan redde mig fra en forværring af min tinnitus.

-A

PS: De der usunde parforhold kan også sagtens handle om heroinen, tænker jeg, når jeg hører pladerne i dag.