I want my IPTV


Jeg arbejder i øjeblikket på et jævnt stort projekt med multicast i et service provider-miljø.

Det er ikke den helt store hemmelighed, at Viasat, Dansk Bredbånd og et antal af de nye bredbåndsselskaber har lavet en aftale om, at Dansk Bredbånd skal levere Viasats kanaler til de andre selskaber. Det er heller ikke den helt store hemmelighed, at Dansk Bredbånd er en af Conscias kunder.

Well, den slags IPTV-distribution laver man selvfølgelig med multicast. Når man har 450+ Mbps IPTV, er det ret kløgtigt, at man ikke skal sende det X gange gennem sit netværk for at få det ud til X modtagere. (Der er nogle andre multicast-setup, især i den financielle sektor, hvor fidusen ved at bruge multicast er til at overse).

Dansk Bredbånd kører SSM (Source-Specific Multicast), hvilket er med til at gøre setup’et i forhold til de andre selskaber dejligt simpelt: Der er ikke noget bøvl med at styre, hvor RP’et er, og altså ikke noget behov for fx MSDP. Vi kunne bare slå PIM til i POI (point of interconnect), og så lade det være det. Vi har dog valgt at optimere lidt på distributionen (især zappetider) ved at mappe alle multicast-grupper op statisk i POI, sådan at man ikke er afhængig af at en PIM join skal traversere hele nettet (og flere net) for at få kanalen på set-top-boxen ude ved slut-kunden.

Ulempen ved SSM selvfølgelig, at der er langt mellem multicast-klienter, der kan køre IGMPv3. Det har Cisco dog også en ret smart løsning på, nemlig SSM maps, hvor idéen er, at man fortæller netværksudstyret, at når det ser en join (eller rettelig ‘membership report’) på en given gruppe, så gælder den for en bestemt source. Det betyder, at udstyret kan sende en S,G join med det samme, og man slipper for det med RP’er. SSM maps kan enten konfigureres statisk i udstyret eller laves i DNS. Cool.

Teknologisk er det et interessant projekt, men også på andre områder, kan jeg lære noget: Jeg fortalte om projektet til et teknikmøde i firmaet, og undrede mig i den forbindelse over, at der var så meget ‘fuzz’ om TV3. Jeg ser ikke meget tv selv, og når jeg gør, er det da ikke TV3! Falle kommenterede venligt, at det vist nok havde noget med det der fodbold at gøre, og at TV3 vist nok har en del af den slags. Nåh, derfor.

-A