23 August 2007

Catalyst OS R.I.P.

Cisco har annonceret Catalyst OS v. 8.x End-of-Alting, og eftersom CatOS 8 er den seneste release på Catalyst 6500 og de andre, mindre Catalysts for længst er skiftet til IOS, er det reelt helt slut med CatOS og dermed på en hel æra for switching hos Cisco.

I 1993 lavede Cisco deres første opkøb, hvilket var af Crescendo, der lavede LAN-switche, og i 1995 kom så Catalyst 5000, der var Ciscos første switch. Den havde et helt andet operativsystem og command line interface, end man kendte fra andre Cisco-produkter.

Fra Crescendo kom nemlig også et switch-operativsystem, som vi dengang kaldte Crescendo IOS, fordi det kom derfra, men som Cisco senere kaldte Catalyst OS, fordi ... øh i hvert fald nogle af Catalyst-switchene brugte det.

Crescendo IOS var meget anderledes end Cisco IOS, bl.a. fordi det brugte 'set'-kommandoer i stedet for et konfigurations-mode (conf term), men bl.a. pga. brug af ranges det var også ekstremt effektivt, hvis man skulle lave den samme konfiguration på en masse porte samtidig, hvilket jo tit er tilfældet på en LAN-switch. Mange (inkl. jeg selv) bliv temmelig fanatiske tilhængere af det.

Efterhånden fik IOS dog nogle CLI-forbedringer, så det blev næsten lige så effektivt for teknikeren og feature-set'et blev også næsten det samme. Så kunne man nøjes med at kunne ét CLI uanset platform, og de sidste par år, er der nok ikke lavet meget med CatOS i nye installationer.

Især på Catalyst 6500 var der et krydsfelts-feature-efterslæb ift. IOS og grunden til, at CatOS går End-of-Alting netop nu, er selvfølgelig, at Cisco nu (endelig) har et (næsten) komplet alternativ til Catalyst 6500: Whitney synger sine første strofer i disse dage.

-A

No comments: